Kimileri satma eylemini gerçekleştiren kişileri satıcı, kimileri ise satışçı olarak adlandırır. Bu kelimelerin derinlemesine incelendiğinde insanın bakış açısında oyun değiştiren bir etkiye sahip olacağını düşünüyorum. Nasıl mı? Buyurun yazıya.
Oto alarmı satmaya başladığımda 18 yaşındaydım. Kendimi satışçı olarak adlandırdığımda ise 24. Aradaki 6 yılda kariyerimle ilgili çokça değişiklik yaşamış olsam da hep bir arayış içindeydim. Bunun nedeni, satma işini geçici olarak görmem ve "gerçek" bir mesleğe geçinceye kadar kendimi geçindirmek için yapıyor olmamdı. Yaşantımızda bir çok durumda olduğu gibi, bir şeylerin değişmesi için önce kelimelerin değişmesi gerekiyordu ve ben bu değişimi 24 yaşında yaşadım. "Satıcı"lıktan "satışçı"lığa geçtikten sonra işimi benimseyip daha ileriye gitme fırsatım oldu.
Satmak TDK'ye göre "bir değer karşılığında bir malı alıcıya vermek ", satış ise "satma işi" olarak görünüyor. Eğer bir malı birine "satmak" için çaba gösterirseniz "satıcı" olursunuz. Eğer satış işini benimseyip, bir meslek olarak icra ederseniz "satışçı" olursunuz. Satmak, satmaya uğraşmaktır, satmak bir amaçtır, satmak bir "iş"tir, satmak bir eylemdir; satış ise bir süreç, bir meslek, bilimden kökünü almış bir davranıştır. Süreçler yönetilir. Bu nedenle, satışçı olmak bir hedef belirleyip, her bir aşamasını planlamak, onu en doğru şekilde icra edip, kazanımları yönetmek demektir. Satıcı olmak ise satış işini icra etmekten daha fazlası değil.
"Kelimelere takılma, sen anladın ne demek istediğimi" diyor olabilirsiniz ama benim için kelimelere takılmak tüm hayatımı değiştiren temel nokta oldu, sizler de bir düşünün bence: satıcı mısınız, satışçı mı?